Jak vyrobit ty nejlepší dárky z kuchyně!

Existuje nespočetné množství druhů doma vyrobených dárků, ať už to jsou různé obrázky, hrnečky, korálkové náramky nebo něco ze dřeva. Ty, které uvádíme my, potěší především gurmány. Snažte se na ně používat co nejkvalitnější suroviny, nejlépe v bio kvalitě, jen tak bude výsledek opravdu skvostný!
čokoládové lanýže

Domácí sirupy

Domácí šťávy můžeme připravit v podstatě z jakéhokoliv ovoce nebo bylinek, případně jejich kombinací. Existují dvě základní metody přípravy, jedna je zastudena, druhá vařením. U obou se začíná obvykle stejně, a to 24hodinovým louhováním ovoce nebo bylinek ve vodě. Při metodě zastudena se výluh přecedí a přidá se do něj cukr a kyselina citronová. U druhého způsobu přeceděný výluh krátkou dobu vaříme společně s cukrem a kyselinou citronovou. Sirup pak nalijte do hezké lahvičky, převažte stužkou, můžete ozdobit i čerstvými květinami.
sirupy v láhvi

Směsi na pečení ve skle

Ideální dárek pro toho, kdo rád peče, ale nemá tolik volného času. Kupte pěnou zavařovačku, navrstvěte do ní suroviny podle receptu – vybírejte takové recepty, kde je hodně kontrastních barevných surovin, zavřete, dozdobte pěknou etiketou a třeba mašličkou. A na závěr vytiskněte nebo ručně ozdobným, třeba zlatým, perem napište na estetickou kartičku postup, jak daný dezert upéct.
Přikládáme jeden tip na lentilkové muffiny:
Do pěkné půllitrové sklenice postupně navrstvěte 100 g hnědého cukru, další vrstvu bude tvořit 130 g hladké mouky smíchané s jedním balíčkem prášku do pečiva a špetkou soli, poté přidejte 80 gramů mletých mandlí se slupkou (aby byly pěkně hnědé), lžičkou upěchujte, následuje 40 gramů loupaných mandlí sekaných na malé kostičky, které uhlaďte, a zbytek sklenice zaplňte lentilkami tak, aby byl obsah řádně stlačený a zůstal na svém místě.
Postup na přípravu hotové směsi:
Smíchejte jedno vejce, 2 lžíce rostlinného oleje a 200 ml podmáslí a poté vsypte obsah sklenice, vymíchejte kompaktní těsto, naplňte do košíčků na muffiny a pečte asi 20 minut na 160 stupňů.
směs na pečení

Čokoládové lanýže

Vyrobit doma tento druh čokoládových pralinek není vůbec obtížné. Bude vám k tomu stačit kvalitní nalámaná čokoláda, poloviční množství ohřáté smetany, které na ni nalijete, vymícháte do rozpuštění a necháte ztuhnout v lednici, a kakao, kterým kuličky, následně vytvořené ze ztuhlé hmoty, obalíte. Vylepšit je můžete různorodým alkoholem nebo kořením. Na obalení lze kromě kakaa použít strouhanou čokoládu, namleté nebo podrcené oříšky, lyofilizované ovoce rozmixované na prášek, ale i obyčejný moučkový cukr. Lanýže pak můžete zabalit do krásné krabičky vyložené hedvábným papírem nebo do celofánového pytlíčku s krásnou stuhou. Luxusně budou ovšem vypadat ve skleněné dóze s víčkem – můžete využít třeba starou nepoužívanou cukřenku.
Nejrůznější recepty najdete všude na internetu i v tištěných kuchařkách, ale nebojte se ani experimentovat. Tak ať se vám dárky povedou!


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup